retrosupply-jLwVAUtLOAQ-unsplash.jpg

Sådan slipper du for at hyre mig

Otte enkle skridt til bedre tekster

 
 

Slip for at hyre mig - skriv gode tekster selv

Hvis din virksomhed gerne vil være uafhængig af hjælp udefra, når der skal skrives artikler, blogposts og nyhedsmails til kunderne, så kommer her mine bedste råd til at skrive godt selv.

Du kan læse med her, uanset om du udelukkende er ansat til at skrive tekster for din virksomhed, eller om du er en ekspert på dit felt, der hele tiden bliver bedt om at producere tekst, selvom det ikke er din kernekompetence. Ved at følge få regler kan dine tekster blive mere målrettede, sjovere at læse og mere effektfulde for din virksomhed. Og måske kan I helt undvære hjælp udefra?

 

Shit, jeg mangler karry

Hvis du nogensinde har arbejdet dig halvvejs igennem en opskrift i køkkenet kun for at opdage, at du både mangler spidskommen, karry og peanuts for at kunne færdiggøre den boblende gryde på komfuret, så har du allerede erfaringsgrundlaget til det, du skal høre nu. 

Som i så mange andre situationer i livet er det nemlig sådan med tekster, at godt begyndt er halvt fuldendt. Derfor skal man som skrivende medarbejder i en virksomhed ikke starte med at skrive, men derimod følge mit første gode råd: Klap hesten og få et overblik. 

Måske forventes det af dig, at du producerer en del tekst i din dagligdag – men du er ikke særlig glad for skrive. Det paradoks er den hyppigste årsag til det første problem, vi skal snakke om.

Når man bare gerne vil have en tekst overstået, så har man en tendens til at arbejde sådan her: 

IDE FØDES - SKRIV SKRIV SKRIV SKRIV SKRIV SKRIV SKRIV SKRIV SKRIV SKRIV - PYHA, FÆRDIG

Det er den såkaldte automatvåbensmetode. Man får en idé, man øjner muligheden for at blive færdig med sin tekst inden for en overskuelig fremtid, og så affyrer man ellers bare ordene ned på siden uden at se sig tilbage. Man læser måske lige korrektur til sidst, men mest af alt klapper man sig selv på skulderen for at have skrevet HELE TRE SIDER eller HELE 30 SLIDES, og så trykker man på gem, send eller publicer. 

Den alternative metode

Hvad nu hvis du i stedet arbejdede sådan her: 

  1. Idé fødes og kvalificeres

  2. Målgruppen afgrænses

  3. Budskaberne prioriteres

  4. Vælg platform

  5. Hvad er ønsket action?

  6. Skriv for at erkende

  7. Få feedback

  8. Skriv for at kommunikere

”Det ser megabesværligt ud, Mathilde!”, tænker du måske. Og ja, det er faktisk lidt mere besværligt. Til gengæld har det nogle ret ønskværdige konsekvenser:

  1. Du kommer kun til at skrive de tekster, der er relevante for dine målgrupper (og dermed din virksomhed)

  2. Dermed bliver det mere rentabelt for virksomheden, at du sidder der og pukler over computeren. Hvorfor bruge din dyrebare tid på noget, der aldrig bliver distribueret ordentligt eller læst?  

  3. Du kommer til at skrive tekster, der kun er så lange som de nødvendigvis behøver være – ikke længere

  4. Dine tekster kommer til at tjene et højere formål – de får modtageren til at gøre/tænke/mene noget konkret, som er i overensstemmelse med virksomhedens strategi

Lækkert, ikk?

Og hvordan arbejder man sig så igennem de forskellige steps i den lange model? Det kommer der en kort gennemgang af herunder. 

1.   Kvalificer din idé

HURRA! Du har fået en idé til en tekst. Eller måske er der en anden der har fået den for dig, og du er blevet bedt om at føre den ud i livet. Either way, så anbefaler jeg, at du bruger lidt tid på at kvalificere ideen. Afhængig af hvad det er for en tekst, du skal til at forfatte, vil der være forskellige kriterier for, hvad der kendetegner en god idé. Men en tommelfingerregel er denne: 

Kvalificer din idé sådan her

Kvalificer din idé sådan her

Hvis din idé både kan bekræftes i den venstre cirkel og i den højre, så har du sikkert en god idé.

 2.   Afgræns din målgruppe

Hvem er din tekst henvendt til? Hvad kendetegner deres arbejdsliv? Har de meget tid til at læse artikler? Er de meget på farten? Hvad gør deres liv besværligt? Hvad ville gøre det nemmere? Hvad ved de i forvejen, og hvad skal du fortælle dem af nye ting? Tip: De keder sig, hvis du kun fortæller dem ting, de ved i forvejen, og de bliver overvældede, hvis du kun kommer med ny information. 

3.   Prioriter dine budskaber

Lad være med at tænke, at din læser skal vide alt, hvad du ved for at få udbytte af din tekst. Du behøver ikke starte fra begyndelsen.

Gør din læser den tjeneste, at du har prioriteret, hvad der er vigtigst for dig at fortælle. Vær klar til at tænke i nyhedstrekanten, som journalisterne gør. Her kommer det vigtigste øverst og alle detaljerne til sidst. På den måde kan en redaktør nemt klippe i artiklerne fra bunden og være sikker på at det vigtigste stadig er med. Byg teksten op af hovedbudskab, underbudskaber og supporterende informationer. Kig kritisk på de supporterende informationer, og overvej nøje, om de er nødvendige.

4.   Vælg en primær platform

Find ud af, hvor din tekst skal leve henne. Er du i gang med en artikel til LinkedIn? En blogpost til hjemmesiden? En post til Instagram eller Facebook? Eller måske en whitepaper eller et nyhedsbrev? Alle platformene har særlige karakteristika og bliver læst på forskellige måder af brugerne, og derfor skal du målrette dine tekster til de platforme, de er tænkt til. 

5.   Hvad skal din læser gøre?

Din læser må ikke være i tvivl om, hvad hun skal gøre, når hun har læst din tekst færdig. Hun skal vide, hvad den såkaldte call to action er. Det kunne fx være:

  • Tilmeld dig bloggen med det samme, og få din gratis e-bog om investeringsstrategier

  • Køb et kursus inden jul, og få 30 % rabat

  • Book et møde, og find ud af, hvordan vi kan hjælpe dig

 6.   Nu må du skrive!!!

Yes! Endelig! Nu ved du, at din idé er god, hvem du skriver til, hvad dine vigtigste budskaber er, hvilken platform du skriver til, og hvad du vil have læseren til at gøre. NU må du gå i gang med din tekst. Hvis du bare lige holder dig for øje, at den første gennemskrivning kun handler om at erkende, hvad du vil sige. Lad være med at forvente, at du nailer de rigtige formuleringer, den rigtige opbygning eller den perfekte opsætning første gang. Lige nu er dit dokument for your eyes only. Kald evt. dokumentet “rodedoc” eller ”pølsesnak om det nye produkt” eller noget andet, der bremser din hjernes præstationsangst og giver dig lov til bare at hamre derudaf i tastaturet.

7.   Hold en pause og få feedback

Nu hvor du har fået kreativt afløb for alle dine tanker, vil jeg anbefale, at du lader din tekst ligge og ikke kigger på den i et par dage. Når du vender tilbage til den, kan du se ting, du slet ikke så før. Nu kan du rokere rundt, slette og skrive underoverskrifter, til du egentlig synes, at ”Det her er sgu da meget godt”. Så går du hen til din sødeste og klogeste kollega og beder ham/hende om at læse din tekst. Når du har fået kærlig, konstruktiv og konkret feedback, er det tid til at klare det sidste step.

8.   Skriv for at kommunikere

I step seks skrev du for at erkende. Nu er det tid til at skrive din tekst igennem så den kommunikerer så stærkt som muligt. Det handler blandt andet om at skrive som et menneske, ikke et leksikon, og det handler om at skrive i et aktivt, konkret sprog med tilpas mange billeder og tilpas få fejl. Men det kræver en blogpost helt for sig selv.

Værsgo! Det var din fiskestang 

Tillykke, du er nu i stand til selv at skrive formidable tekster uden at hente hjælp udefra. I hvert fald har du redskaberne til at gøre et seriøst og gennemtænkt forsøg.

Hvis du alligevel tænker, at din virksomhed har brug for lidt starthjælp til at komme i gang med de formidable tekster, så laver jeg skrivekurser til alle former for virksomheder – også dem med komplekse produkter, der er svære at forklare. 

Så hermed din call to act: ring eller skriv, hvis vi skal tage et møde om, hvordan jeg kan hjælpe dig. God skrivelyst!